O Hvaru

Povlašteni prirodni uvjeti i odgovarajući povijesni razlozi učinili su prostor otoka Hvara jednim od iznimno zanimljivih dijelova jadranske obale.
Od prapovijesti do danas izredalo se i izmijenilo mnoštvo različitih civilizacijskih utjecaja, nataložilo toliko specifičnih kulturnih slojeva da je nevelika površina upravo nabijena znakovima dugoga trajanja i pokrivena gustom mrežom spomenika.

Otok s najvećom insolacijom na Sredozemlju, od zore čovječanstva bio je nadahnjujuće utočište brojnim kulturama, od mediteranskih ranoneolitičkih građevina i nalazišta, preko helenističke kulture u hvarskim naseljima (ponajprije u polisu Farosu), potom Rima, njegovih luka i gradova, preko srednjeg vijeka, do renesanse i baroka, kada Hvar postaje oglednim primjerom duhovnoga i umjetničkog napretka.
Hvar u posljednje vrijeme ponovno zauzima značajno mjesto na civilizacijskoj i kulturnoj karti Sredozemlja i danas ga prati glas mondenog ljetovališta. Zbog toga nije čudno da je turistički časopis Traveller Hvar svrstao u grupu od 10 najljepših otoka na svijetu.

Otok Hvar kao da ima dušu, a taj se osjećaj stječe udišući koktel mirisa od lavande, kadulje, ružmarina, vrijesa, metvice, mirte, majčine dušice i mnoštva drugoga hvarskoga bilja koje izvire iz otočnih vena i Hvar čini velikim botaničkim vrtom Sredozemlja.
Nitko kao otok ne može prirediti takav vatromet životne radosti koja izvire iz mirisa bilja, zemlje, kamena i mora te iz svakog zrnca sunčeve svjetlosti. Jer na ovom otoku sunce kao da je doma.Ovdje nas tjelesna čula prenose u područje snova gdje su mogućnosti užitaka duboke kao more.
Ne treba ploviti u daleki svijet da se doživi punina i raskoš života – dovoljno je ploviti od vale do vale na Hvaru. Otok Hvar svjedoči da i najljepši snovi mogu postati stvarnost, odnosno da se stvarnost može činiti kao san.